Aplicabilitatea în fotografia dentară nu se limitează doar la estetica dentară. Examenul fotografic este foarte util în ortodonție, parodontologie, implantologie, dar și în multe alte discipline ale stomatologiei.
Avantajele fotografiei dentare
Vom enumera mai jos avantajele fotografiei dentare:
1. durează puțin
2. pacientul acceptă fotografiile dentare pentru că nu implică durere
3. medicul poate analiza fotografiile oricând. Când privești imaginile într-un alt moment, spre exemplu când ești odihnit, vei putea vedea greșelile pe care nu le-ai observat în momentul în care te ocupai de caz. Sau poți ruga un coleg cu ceva mai multă experiență să-ți spună cât de bine ai realizat tratamentul respectiv. Sau poți reveni asupra lor, după ani de la tratament, când pacientul se întoarce la control.
4. acestea pot fi mărite pentru a vedea detalii dificil de observat cu ochiul liber.
5. reprezintă mijlocul ideal de a comunica cu pacientul.
Documentarea tratamentelor dentare
Scopul principal al fotografiei dentare este documentarea tratamentelor dentare. Această documentare presupune realizarea de poze la fiecărei etapă a tratamentului, dar și înaintea procedurilor dentare sau la finalul tratamentului.
Astfel, poți supraveghea schimbările ce apar la nivelul țesutului osos sau al țesutului moale. Documentarea este esențială când ai de-a face cu cazuri dificile.
Cu siguranță îți dorești să oferi pacienților tăi cele mai bune servicii folosind doar produse premium. Află că pentru realizarea fotografiilor dentare poți folosi și aparate foto deloc scumpe, care te vor ajuta să ai poze de calitate.
Comunicarea cu pacientul și echipa medicală
Fotografiile sunt vitale în comunicarea cu pacientul, dar și în cea cu tehnicianul dentar.
Dr. Frank Spear zicea: “În primul rând, pacienții trebuie să vadă problema; în al doilea rând, trebuie să știe ce înseamnă să aibă acea problemă și, în al treilea rând, trebuie să decidă dacă consecința problemei este suficient de gravă pentru a acționa.”
Altfel spus, fotografiile intraorale te vor ajuta să-i expui pacientului problema așa cum este. Explicațiile însoțite de imagini îl vor ajuta să înțeleagă gravitatea problemei pe care o are, crescând mult șansele ca planul de tratament propus să fie acceptat.
Cât despre comunicarea cu echipa medicală, cu ajutorul imaginilor tehnicianul dentar va putea crea restaurări dentare care să fie apropiate de restul danturii atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional.
Perfecționarea în practica dentară
Ca dentist îți poți verifica rezultatul obținut atunci când revezi fotografiile făcute. Dacă ești la începutul carierei, poți cere feedback-ul unui coleg pentru a-ți îmbunătăți tehnica.
Pentru a te perfecționa, poți folosi chiar telefonul mobil să faci astfel de poze. Datorită evoluției tehnologiei, vei putea găsi o mulțime de aparate la prețuri accesibile.
Tips&tricks pentru fotografii dentare reușite
Pentru fotografii dentare reușite, o primă condiție este ca pacientul să fie așezat pe scaun, pentru a fi relaxat.
- vorbește cu pacientul pe parcursul examenului fotografic și explică-i fiecare pas al acestui protocol. Astfel, se va simți în siguranță
- folosește un depărtător bucal
- folosește contrastorul și oglinzile intraorale: poți ruga asistenta să sufle aer pentru a nu se aburi oglinda.
Dr. Vlad Niță recomandă accesoriile grozave pentru foto de pe uportho.ro, printre care și oglinzile doctorseyes și două variante de contrastoare.
- fă cât mai multe imagini, pentru a le putea alege pe cele mai bune dintre ele
- păstrează același unghi din care faci fotografia pentru fiecare etapă a unui tratament.
Dacă simți că îți este dificil să faci fotografii dentare, poți urma cursuri de fotografie digitală dentară.
PS: Nu uita să ceri acordul pacientului înainte de a face fotografii, mai ales dacă vrei sa le folosești în social media sau pe site-ul clinicii.