Pentru ca procedurile dentare să fie de succes, este foarte importantă izolarea cu digă, aceasta având avantajul de a împiedica contaminarea câmpului de lucru cu salivă și cu bacteriile din cavitatea orală.
Izolarea cu digă ridică dificultăți pentru medicii dentiști?
Izolarea cu digă este frecvent folosită în endodonție și în procedurile restaurative.
Totuși, unii medici dentiști consideră montarea digii dentare a fi greoaie și consumatoare de timp, din această cauză aleg să izoleze cu ajutorul rulourilor din bumbac.
Într-adevăr, diga reprezintă o problemă în cazul ultimilor molari, unde clemele de digă nu au suficient spațiu, sau când ai de-a face cu pacienți care suferă de claustrofobie, dar clemele de digă potrivite și cadrul în formă de U vin în ajutor în astfel de situații.
Cum plasez clemele de digă?
Este recomandat ca acestea să nu fie atașate la folia de digă în gura pacientului. “Fălcile” clemei vor fi desfăcute cu ajutorul unui clește și fixate pe dintele de sprijin.
Despre tipurile de folii pentru digă și cum pot fi alese, am discutat într-un articol anterior, de aceea vom vorbi în continuare despre tipurile și alegerea clemelor de digă
Tipuri de cleme de digă
Clemele sunt împărțite în două clase: cu aripi și fără aripi. Cele cu aripi au o extensie a fălcilor menită să țină folia de digă mai departe de dintele pe care este plasată. Sunt preferate cele fără aripi pentru că acestea nu interferează cu matricile.
Cum aleg clemele de digă?
Pentru a rămâne eficienți și organizați, numeroși stomatologi folosesc și propun utilizarea unui număr de 3 până la 5 cleme de digă care sunt compatibile cu o multitudine de proceduri:
- Cleme Nr. 12A și Nr. 13A pentru molarii inferiori și superiori, sunt suficient de rezistente pentru a menține diga nemișcată
- Clema de digă Nr. 2 pentru molarii inferiori
- Clema de digă Nr. B4, utilă în izolarea premolarilor, este folosită pentru fotografii clare, ajută la o bună izolare. Puteți folosi în locul acesteia clema Nr. 00
- Clema Nr. 212 pentru izolari în zona anterioară.
Există mai multe cleme de digă?
Majoritatea producătorilor din domeniu au câte o clemă pentru fiecare dinte.
Pe magazinuldestoma.ro veți găsi clemele de digă de la Proclinic care sunt în număr de 21, iar printre avantajele lor se numără:
- sunt fabricate din oțel inoxidabil
- formele diverse permit adaptarea la diferite tipuri de dinți
- au o elasticitate excelentă
- și, nu în ultimul rând, sunt autoclavabile.
La recomandările medicilor specializați în restaurări adezive, am conceput un kit de izolare cu digă care include 4 dintre aceste cleme. Le redăm mai jos împreună cu scopul lor:
- Clemă de digă Proclinic Nr.27n, pentru premolari
- Clemă de digă Proclinic Nr.212, pentru cavități de clasa a V-a sau regiunea anterioară
- Clemă de digă Proclinic Nr.w2, pentru premolarii mici
- Clemă de digă Proclinic Nr.00, pentru anteriori și premolari mici.
Acest kit este util și în restaurări compozite, pentru protetică adezivă sau în endodonție.
Sfatul nostru este să folosiți clemele ce se potrivesc cel mai bine pe forma dintelui pacientului și care securizează folia de digă.
În video de mai jos puteți vedea selecția minimalistă de instrumente pentru izolarea cu digă realizată Dr. Vlad Niță. Pe lângă cele 3 cleme Proclinic, Nr. 27N, Nr. 212 și Nr. 00, a mai inclus și: foliile de digă Nic Tone thick, perforatorul de digă, cleștele aplicator Proclinic.
Ioana Florea – Colaborator MdS