Durată citire: 6 minute

Cel mai căutat și satisfăcător gust, gustul dulce, este cel dat de zahăr. Pentru că este binecunoscut deja că da, gustul dulce dat de zahăr mult aduce… multe carii, mai exact, vrem să dezvăluim mai multe despre alternativa naturală și mai sănătoasă a lui – XILITOLUL

La finalul acestui articol vei ști mai multe despre:

Gustul dulce mult aduce…

… sau, mai bine zis, multe carii aduce!

Caria dentară este cunoscută ca o boală a civilizației. Odată cu producerea pe scară industrială a zahărului, în secolul al XVIII-lea, omenirea a intrat în „marea eră a cariei dentare”, caria fiind cunoscută până atunci ca o caracteristica a omului bogat. Pe lângă distrugerile produse de consumul de zahăr, s-au adăugat și cele produse de rafinarea făinii sau, și mai rău, de combinarea celor două la prepararea prăjiturilor. În acest context, caria dentară a devenit o boală larg răspândită, cu o prevalență în rândul populației de peste 80 – 90%. 

Consumul alimentelor dulci este justificat de gustul plăcut, satisfăcător, dar și de accesibilitatea acestuia și de aportului imediat de calorii cu care produsele care au acest gust vin. Tocmai acest aspect face ca eliminarea lui din alimentația populației să fie extrem de dificilă, dacă nu imposibilă. Însă, specialiștii recomandă pentru rezolvarea parțială a afecțiunilor produse de acesta educarea populației cu privire la efectele adverse ale consumului de zahăr. 

O alternativă naturală și mai sănătoasă a zahărului este xilitolul, cunoscut și sub numele de „zahăr de mesteacăn”. Este un îndulcitor natural care are un aport caloric cu valori înjumătățite (40%) față de cel al zahărului, dar cu o putere de îndulcire egală. Xilitolul se găsește în cantități mici în componența diferitelor plante, legume si fructe, ca de exemplu: în seva arborelui de mesteacăn, în banane, în știuletele de porumb, în ovăz, în anumite ciuperci, în conopidă, prune, zmeură, căpșuni, etc. Acesta prezintă un cost de fabricație de 5 ori mai mare comparativ cu cel al zaharozei; de aici și justificarea prețului la care îl găsim în comerț. Dacă facem un calcul simplu al costurilor aferente bolilor generale cauzate de consumul de zahăr: diabet zaharat, hipertensiune arterială (HTA), obezitate, boli cardiovasculare, etc. și a bolilor de la nivelul cavității bucale – carii dentare, precum și afectarea sănătății tegumentelor și a mucoaselor, vom constata că, pe termen lung, consumul de xilitol, ca înlocuitor al zahărului, va fi chiar mai puțin costisitor din punct de vedere financiar.

Efectele benefice ale xilitolului la nivelul cavității bucale

Microorganismele prezente de obicei în placa bacteriană din cavitatea orală, în special streptococul mutans, au capacitatea de a metaboliza zahărul, cu alte cuvinte de a-l „digera”, rezultând astfel acizi care favorizează virarea pH-ului spre un nivel critic, la care are loc demineralizarea smalțului (pH 5-5,5, pH acid). Aceste microorganisme rezultate contribuie, totodată, la aderarea plăcii și la stabilizarea ei pe structurile dentare, astfel că placa va fi în contact mai îndelungat cu dinții și va fi mai greu de îndepărtat, favorizând apariția cariilor.

La polul opus, proprietățile xilitolului de a nu putea fi „digerat” de placa bacteriană modifică semnificativ compoziția microbiană din placă prin reducerea numărului de microorganisme răspunzătoare de apariția cariilor. S-a dovedit prin studii clinice că la pacienții care prezentau leziuni incipiente de carie la începutul experimentului acestea au dispărut în urma înlocuirii zahărului cu xilitolul.

Studiile efectuate au arătat că xilitolul produce:

  • Inhibarea multiplicării microorganismelor cauzatoare de carii.
  • Inhibarea metabolismului microorganismelor cauzatoare de carii.
  • Stimularea fluxului salivar.
  • Creșterea pH-ului oral.
  • Creșterea cantității ionilor de calciu din salivă.

Pentru că este neacidogen și necariogen, xilitolul devine astfel cel mai eficient înlocuitor al zahărului.

Efecte benefice ale xilitolului la nivelul întregului organism

În ultimul deceniu, numărul celor care suferă de diabet zaharat a crescut de la 108 milioane în 1980 la 422 de milioane în 2014. Alimentele bogate în carbohidrați au un indice glicemic (adică puterea de a crește glicemia) între 70 – 100: zahărul, cartofii, pâinea, orezul, fulgii de porumb, etc. Prin comparație, indicele glicemic generat de xilitol este în jurul valorii 7, deci un indice glicemic foarte mic. 

Un alt beneficiu asupra sănătății generale este acela că reduce oxidarea celulară. Ce este oxidarea celulară? Pe scurt, este îmbătrânirea celulelor. Prin consumul regulat de alimente bogate în carbohidrați, la nivel celular are loc eliberarea de radicali liberi (substanțele opuse antioxidanților) care degenerează celulele. Iată că xilitolul împiedică oxidarea celulară și contribuie la menținerea sănătății tuturor structurilor din organism.

Posibilele efecte adverse ale xilitolului

Diareea osmotică este un posibil efect advers al consumului de xilitol. Este însă un fenomen întâlnit în cazul copiilor, de aceea este recomandată respectarea cantității sugerate de producător pentru toate produsele ce conțin xilitol. În cazul adulților participanți la studii nu s-au întâlnit aceste efecte, datorită capacității crescute de adaptare a organismului.

Xilitolul în produsele de îngrijire orală HYLODENT luptă împotriva cariilor și a bacteriilor care generează placa dentară

De ce au ales producătorii germani ai produselor de îngrijire orală hylodent xilitolul pentru produsele lor? Pe scurt, pentru că este cel mai eficient înlocuitor al zahărului prin efectele lui necariogene. Mergând însă în detaliu, proprietatea lui de nu putea fi metabolizat de streptocolul mutans, bacteria care provoacă carii, este cu adevărat uimitoare. Pentru că el nu poate fi digerat, este inversată colonizarea bacteriană: streptocolul mutans nu se poate așeza pe dinți și deci nu poate cauza placă dentară. Astfel, bacteriile cariogene mor și biofilmul de pe dinți se subțiază. Acesta este modul în care xilitolul ajută la reducerea plăcii dentare și a cariilor, contribuind, totodată, la menținerea mineralizării dentare.

De aceea producătorii HYLODENT folosesc exclusiv acest ingredient în produsele lor și nu zahărul obișnuit. Iar acesta este doar unul dintre motivele pentru care am decis să distribuim aceste produse de îngrijire orală în România.  În portofoliul nostru găsiți gama întreagă pentru îngrijirea orală zilnică, corectă si completă:

https://magazinuldestoma.ro/product-category/ingrijire-personala-hylodent/

 

Raisa Funaru – Studentă anul III la Facultatea de Stomatologie a Universității de Medicină şi Farmacie Carol Davila, Bucureşti & Colaborator MdS