Durată citire: 4 minute
ce-i-citesti-copilului-tau-ca-sa-l-imprietenesti-cu-spalatul-pe-dinti

Este adevărat că dinții de lapte vor fi înlocuiți, dar mai este adevărat și că neglijarea igienei lor va duce la apariația cariilor, chiar și la căderea lor. Toate acestea vor afecta dezvoltarea sau poziția dinților definitivi, pe lângă durerile pe care cel mic le va avea din cauza cariilor. Așa că periază în continuare micuții dințișori, până va deveni un obicei pe care copilul tău îl va respecta întreaga sa viață!

Dar cum procedezi când cel mic nu vrea să se spele pe dinți?

Joaca este grija copiilor, nicidecum spălatul pe dinți. De aceea, când vine vorba despre periajul dinților, totul se transformă într-o adevărată provocare pentru tine ca părinte.

Din fericire, pe piață există diferite tipuri de pastă de dinți cu aromă plăcută, iar periuțele de dinți pentru copii au desenate personajele lor preferate care îi încurajează pe cei mici să-și spele dințișorii cu plăcere.

Îl mai poți ajuta pe copilul tău să continue să aibe grijă de dinții lui folosindu-te de o carte pe această temă.

Cărțile pentru copii sunt frumos ilustrate și bineînțeles că poveștile lor sunt pline de învățăminte. Au pățanii în care protagoniștii au aflat cât de importantă este igiena orală sau că nu trebuie să le fie teamă de medicul stomatolog ori au aflat care sunt alimentele ce nu sunt benefice pentru dinți.

Iată o listă cu cărți utile pentru tine ca părinte:

Dacă micuțului tău îi este frică de dentist

Citește-i “Conni merge la dentist” (de Liane Schneider, Eva Wenzel-Burger), în care Conni primește un tratament pentru dințișor și sfaturi de la stomatolog pentru un periaj corect. Ea ajunge la concluzia că vizita la dentist a fost chiar plăcută.

Va afla cum apar cariile și copilul tău va fugi imediat să-și perieze dinții

“Klarissa, Prințesa-Cariuță” (de Martina Fuchs, Agnes Ofner) le dezvăluie copiilor ce fac bacteriile în gura lor, pe dinți și între dinți. Cu siguranță după această lectură se vor duce imediat să-și perieze dinții! 

Sau las-o pe Zâna Măseluță să-i explice

În cartea “Zâna Măseluță și cavalerii dintișorilor de lapte” (de Outi Kaden, Sabine Zett) vor primi sfaturi despre igiena orală chiar de la Zâna Măseluță. Îi vor cunoaște și pe Smalț și Dent, cavalerii zânei. 

Mai multe detalii nu vom dezvălui, vă lăsăm să descoperiți împreună peripețiile personajelor din aceste cărți. Cu siguranță nu vor mai refuza să aibă grijă de dinții lor.

Mai jos îți lăsăm și mai multe cărticele care sperăm că îți vor ajuta puiul să acorde importanță igienei sale orale:

  • Max merge la dentist, autori: Christian Tielmann, Sabine Kraushaar
  • Auuu… dintii mei!, autori: Doctor Reiko, Eve Tharlet
  • Ziua spălatului pe dinți la zoo, autori:  Sophie Schoenwald, Gunther Jakobs
  • Despre Jorg, pe care-l dureau dinții, autori: Hanna Kunzel, Christa Unzner-Fischer 
  • Dintișorii sunt prietenii mei, autor Alina Diaconu
  • Până și monștrii se spală pe dinți, autori: Jessica Martinello, Gregoire Mabire
  • Dada și Nunu. Ne spălăm pe dinți, autor Rasa Dagiene
  • Dințică în Regatul Zânei Merciluță, autori: Andrei Dumitrașcu, Andra Badea

Citește și articolul nostru despre importanța îngrijirii orale chiar de la o vârstă fragedă sau interviul cu doamna doctor Andreea Lup, unde vei găsi răspunsuri la întrebări pe care sigur le ai și tu.

Tu ce îi citești copilului tău ca să-l împrietenești cu spălatul pe dinți?