Sunt cunoscute nenumărate mituri în ceea ce privește mersul la stomatolog în timpul sarcinii, probleme specifice acestei perioade și mai ales abordarea tratamentelor pe durata perioadei de graviditate. De aceea, o bună informare a viitoarelor mămici le poate scuti de foarte multe bătăi de cap, și, totodată, pot preveni probleme nedorite, atât pentru ele, cât și pentru făt.

În timpul sarcinii, modificările imunitare și metabolice favorizează dezvoltarea unor afecțiuni la nivelul cavității bucale, dar și accentuarea unor procese patologice obișnuite care au o evoluție particulară din cauza acestor modificări.

Cea mai frecvent întâlnită afecțiune, care poate afecta până la 40% dintre gravide, este gingivita de sarcină. Aceasta poate apărea în primul trimestru de sarcină, atingând maximul în luna a VIII-a și dispărând definitiv după sarcină.

Ce este gingivita de sarcina și cum îți poți da seama, ca viitoare mămică, că suferi de această afecțiune?
Se prezintă ca mărirea în volum a gingiilor, de consistență scăzută, culoare pronunțată, uneori cu ușoare sângerări spontane și dureroase la atingere. Din cauza acestor aspecte, alimentația devine dificila, la fel și igiena bucală.

Care sunt cauzele gingivitei de sarcină?
Cel mai important factor este fluctuația hormonală, a estrogenilor și progesteronului. Acest aspect modifică microvascularizația locală, astfel încât gingia își crește receptivitatea la acțiunea bacteriilor care contribuie la formarea plăcii bacteriere. O altă modificare importantă făcută de acești hormoni este inhibarea imunității locale, ceea ce determină un proces inflamator al gingiei.

La apariția fenomenelor inflamatorii și a dezvoltării microbiene din cauza modificărilor hormonale, se mai pot adăuga ca și factori secundari: igiena bucală deficitară, carențele vitaminice, precum și factori iritanți locali: lucrări protetice, tartru, restaurări radiculare.

Tratamentul?
Tratamentul profilactic, prevenția, precum și cel curativ se vor face sub supravegherea medicului stomatolog care însă trebuie informat de existența sarcinii și care, la nevoie, se va consulta cu medicul obstetrician care urmărește sarcina. Tratamentul profilactic constă în respectarea unei igiene orale riguroase și igienizări în cabinetul stomatologic.

Pentru că ne-am dorit să avem parte și de experiența unui clinician, l-am invitat să ne răspundă la câteva întrebări pe dl. Doctor Alexandru Mihăilescu, Parodontolog cu peste 7 ani experiență în domeniu și fondator al  gingia.ro , platformă online de educație stomatologică.

Domnule Doctor, cât de deschise sunt viitoarele mămici să vină la controalele stomatologice?

Pot spune că sunt destul de reticente, deoarece este intens mediatizat faptul că nu ai voie să faci intervenții stomatologice când ești însărcinată. Însă nu toate informațiile sunt adevărate. De exemplu, urgențele pot și trebuie să fie rezolvate, iar igienizările nu sunt contraindicate. Chiar din contră, sănătatea parodontală a viitoarelor mămici trebuie evaluată mai atent în timpul sarcinii.

De ce anume se tem cel mai tare?

Se tem să nu piarda sarcina sau că manoperele și substanțele pe care le folosim vor afecta copilul în vreun fel.

Și este justificată teama lor?

Sarcina este un lucru important și cu care nu îți permiți să mergi decât la sigur, atât ca viitoare mamă, cât și ca medic al acesteia. Așa că, din acest punct de vedere, le pot înțelege temerile viitoarelor mămici. Este însă important să rețină, atât ele, cât și medicii stomatologi, următorul aspect: cel mai corect este ca atunci când ai dubii despre pacienta însărcinată să colaborezi cu medicul obstetrician care urmărește sarcina și să obții acordul lui pentru manoperele necesare.

Noi am dezbătut pe larg în acest articol tema gingivitei de sarcină, pentru că este o afecțiune menționată ca fiind cea mai frecvent întâlnită în sarcină. Se confirmă acest lucru și în practica dumneavoastră de cabinet?

Da, se confirmă: gingivita sau parodontita de sarcină este cea mai frecvent întâlnită afecțiune în sarcină. Corpul mamei are resurse enorme care se activează și dezvoltă un nou organism, acela al copilului. În același timp însă, de aceste resurse beneficiază și bacteriile, lucru care nu ne ajută. Așa că în timpul sarcinii probleme nerezolvate din trecut se pot acutiza și pot crea dificultăți.

Și ce tratament recomandați pentru aceste afecțiuni?

Tratamentul este mai corect să îl împărțim în 3 etape:

1) Prevenția: dacă vă gândiți că vă doriți un copil și nu ați fost de mult la stomatolog sau știți că mai sunt de rezolvat diverse aspecte la nivelul cavității orale, ar fi indicat să le rezolvați înainte de începerea sarcinii. O igienă orală bună acasă vă poate ajuta să evitați incidentele ulterioare. Recomand, mai ales în timpul sarcinii, produse de igienă orală (pastă de dinți, apă de gură) din ingrediente naturale, fără substanțe nocive.

2) Igienizări și controale în timpul sarcinii. De evitat alte tratamente în timpul sarcinii, interzise în primul și ultimul trimestru de sarcină. Tratamentele de urgență intră sub incidența beneficiu raportat la risc.

3) Reluarea vizitelor la stomatolog după nașterea noului membru al familiei. Igienizările, controalele și eventualele tratamente nu trebuie evitate în timpul alăptării. În funcție de ce este necesar, este posibil să nu fie nevoie de substanțe anestezice, care oricum pot fi gestionate în funcție de obiceiurile de alăptare.

Apropos de mituri vis-a-vis de sarcină și dantură – poate unul dintre cele mai cunoscute mituri este cel legat de calciul din oase și dinți pe care copilul are prostul obicei de a i-l fura mamei :). Care este adevarul?

Da, sunt niște pungași copiii, mai ales până la vârsta de 2 luni. Glumesc, este doar un mit. Problemele care apar în sarcină: durerile, cariile, erau prezente și înainte, doar că așa cum spuneam mai devreme, bacteriile sunt mult mai puternice în această perioadă. Dacă totul este stabilizat înainte de sarcină, nu vor exista probleme, nici măcar din acestea de natură ”penală”, precum furturile de calciu :). Mai important consider eu că este ce am povestit și în acest articol de pe gingia.ro despre riscurile de naștere prematură în cazul pacientelor care suferă de boală parodontală. 

Dacă ar fi să faceți o singură recomandare unei viitoare mămici în calitate de medic stomatolog, care ar fi aceea?

Igiena orală este de bază, ea te va ține mai departe de stomatolog. Mai concret, o periuță electrică bună, o pastă de dinți cu ingrediente naturale și ață dentară.

Dl. Doctor, vă mulțumim mult pentru răspunsurile clare și sincere! Pe dl. Doctor Mihăilescu îl puteți citi pe pagina de Facebook, precum și pe platforma online de educație stomatologică gingia.ro. Iar pe viitoarele mămici le încurajăm să acorde atenție și să respecte igiena orală, atât pentru binele lor, cât și pentru binele bebelușului!

Raisa Funaru Studentă anul III la Facultatea de Stomatologie a Universității de Medicină şi Farmacie Carol Davila, Bucureşti & Colaborator MdS