Durată citire: 4 minute
montarea-digii-dentare

Restaurările adezive asigură priza materialului cu dintele cu ajutorul unei substanțe adezive. Pentru o adeziune de durată, așa cum numeroase studii o spun, este importantă menținerea câmpului de lucru necontaminat, iar aici îți vine în ajutor folia de digă.

Folia de diga este o bucată subțire de latex sau alt material, ce poate fi perforată pentru a permite izolarea unui dinte sau a mai multor dinți de restul cavității orale. Pentru a fi menținută într-o poziție fixă sunt folosite clemele de digă.

Folosirea foliei de digă oferă siguranță atât pacientului, cât și medicului dentist. Pacientul este protejat de riscul de a înghiți accidental instrumente, materiale etc, iar medicul stomatolog este protejat împotriva microbilor.

Izolarea cu folia de digă reprezintă metoda ideală pentru a obține și pentru a menține o suprafață curată în restaurările adezive.

1. Alegerea foliei de digă

Înainte să montezi folia de digă ia în calcul tratamentul pe care îl vei face, dar și culoarea, cât și grosimea acesteia.

Culoarea foliei de digă

Culoare foliei de digă influențează vizibilitatea asupra câmpului de tratament. Există o mulțime de culori, dar noi la magazinuldestoma.ro recomandăm foliile de la nic tone de culoare albastră pentru o vizibilitate sporită a câmpului protetic sau pe cele de culoare neagră pentru un fundal fotografic elegant.

Grosimea foliei de digă

Folia de digă poate fi subțire, medie sau groasă. Medicii dentiști o preferă pe cea medie datorită rezistenței la rupere și datorită ușurinței cu care poate fi montată.

2. Pregătirea foliei de digă în funcție de câmpul de lucru

Fie că vei izola un singur dinte sau mai mulți pentru o mai bună vizibilitate, vei parcurge acești pași:

  • așezi folia peste șablonul de perforare și marchezi locurile/ locul în funcție de regiunea ce va fi izolată cu ajutorul șablonului de perforare;
  • folosind perforatorul vei face un orificiu în locul marcat/ locurile marcate ținând cont de mărimea dintelui/ dinților izolați. 

Vezi filmulețul realizat de Dr. Vlad Niță pentru a te asigura că perforatorul tău nu este uzat.

În magazinul nostru vei găsi și perforatorul de digă marca Carl Martin (folosit în acest film), precum și perforator de digă marca Proclinic.

3. Alegerea clemelor pentru digă

Există câte o clemă de digă pentru fiecare dinte. Și la acest pas va trebui să ții cont de mărimea și forma dintelui pentru a securiza folia de digă. Ca să rămâi organizat, alege doar câteva cleme pe care le poți folosi în aproape orice situație, pe principiul “less is more”. În kit-ul nostru de izolare cu digă conceput la recomandările specialiștilor în restaurări adezive vezi găsi cele 4 cleme de mai jos:

Vor fi și situații, ca dinții foarte uzați, în care vei avea nevoie de ligaturi cu ața dentară pentru a fixa folia.

4. Montarea digii dentare

Poți folosi un lubrifiant pentru ca folia de digă să ajungă rapid în spațiile interdentare sau te poți ajuta de ața dentară urmând forma dintelui, ori de un instrument precum o sondă de explorare.

Din nou, Dr. Vlad Niță îți dezvăluie cum poți face acest lucru într-un alt YouTube video.

După montarea foliei de digă, poți să-ți continui treaba fără a-ți fi teamă că vei lovi țesuturile moi ale pacientului sau că acesta ar putea înghiți obiecte mici sau chiar materiale.

Încă te mai întrebi dacă merită să folosești diga?

Ca să te convingi, îți vom enumera încă o dată avantajele acestei tehnici:

  • va fi ca o barieră împotriva umidității și a bacteriilor din gură;
  • pacientul tău este în siguranță, nu va inhala sau înghiți obiecte mici sau materiale ori substanțe chimice;
  • tu, ca dentist, te vei putea concentra asupra procedurii;
  • un câmp necontaminat va spori durabilitatea adeziunii, deci implicit a tratamentelor.

Dacă vrei să ai ocazia de a exersa montarea foliei de digă și a primi feedback pe rezultat în timp real, atunci te invităm cu drag să participi și la workshop-ul practic și teoretic, ținut de Dr. Vlad Niță pe 9 aprilie, în București. Detalii și înscrieri pe acest link:

Îți vei perfecționa tehnica de izolare cu digă și vei afla răspunsuri la problemele cu care te confrunți pe această temă.