Durată citire: 3 minute
Menta si sanatatea oral, produse hylodent cu mentol

Ce este menta?

Menta este o plantă cu proprietăți medicinale folosită încă din antichitate. Există aproximativ 30 de specii de mentă, iar cea mai folosită este Mentha piperita numită și menta piperată sau izma bună. 

Scurt istoric 

Conform mitologiei grecești, Minthe, o frumoasă nimfă de care s-a îndrăgostit Hades, dar care a sfârșit într-un mod tragic, fiind ucisă de către soția zeului. Zeul infernului i-a căutat trupul neînsuflețit și l-a transformat în această plantă frumos mirositoare.

În antichitate, faraonii egipteni luau mentă cu ei în mormânt pentru a fi protejați în călătoria spre viața de dincolo. 

Slugile grecilor frecau masa cu mentă pentru a-i da un miros plăcut. Acest obicei a fost preluat și de către familiile înstărite din țara noastră, în timpul domniilor fanariote. În acea perioadă a luat naștere expresia “a freca menta”, datorită slujitorilor ce preferau să frece mesele cu mentă în locul activităților cu adevărat importante.

Pentru ce este folosită în prezent menta?

În ziua de astăzi, menta este utilizată adesea în bucătăria mediteraneană, dar și în prepararea ceaiului (în Maroc spre exemplu), sau este adăugată în deserturi, băuturi alcoolice și multe altele.

În medicină, afecțiunile respiratorii sau biliare, gastrita, ulcerul, durerile de cap, chiar și herpesul sunt tratate cu ceai, ulei de mentă sau alte derivate din mentă.

Știați că … cel mai mare consumator de mentă, dar și producător, este India, iar localitatea Eichenau, din Germania, este numită “țara mentei”?

În Eichenau există chiar un muzeu al mentei, unde vizitatorii pot afla totul despre această plantă. 

Menta în igiena orală

Des întâlnită în produsele farmaceutice, se găsește și în pasta de dinți sau în apa de gură.

Mentolul sau uleiul de mentă este adăugat în aceste produse datorită proprietăților sale antimicrobiene, antiinflamatoare și pentru senzația de prospețime de după utilizarea lor.

În urma studiilor realizate în contextul folosirii apei de gură cu mentol, s-a constat o scădere a plăcii dentare și a sângerărilor gingivale. 

Vitamina A, B și C, acidul rozmarinic, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, toate aceste vitamine și minerale sunt prezente în mentă și întăresc smalțul dinților, dar și gingiile.

Mentolul, pe lângă acțiunea sa antimicrobiană, îndepărtează totodată mirosurile neplăcute.

Menta în produsele hylodent

Apa de gură și spray-ul de gură hylodent au în complexul lor special de îngrijire și mentol. Ambele pot opri bacteriile care dau naștere halitozei.

Apa de gură hylodent ajunge în locurile greu accesibile și ajută la vindecarea rănilor și la prevenirea inflamației.

Iar spray-ul de gură este suficient de mic încât vă poate fi de ajutor atunci când sunteți în deplasare și nu vă puteți peria dinții.

Astfel HYLODENT vă asigură îngrijire eficientă a cavității orale prin ingrediente naturale, atât când sunteți la birou sau în mișcare, dar și acasă.

Ioana Florea – Colaborator MdS