Durată citire: 5 minute

Astăzi, 12 august, sărbătorim International Youth Day sau Ziua Internațională a Tinereții. Fondată de către Națiunile Unite, Youth Day reprezintă o oportunitate pentru fiecare țară să sublinieze încă o dată investiția pe care o fac și angajamentul pe care ți-l iau față de tineri și față de educație în general.

Noi marcăm momentul abordând în acest articol un subiect mai puțin comun dar, credem noi, foarte important: prevenția dentară la adolescenți. Adolescența, această perioadă de viață cuprinsă între 10 și 21 de ani, include și pubertatea, care este o etapă marcată de multiple modificări, atât fizice, cât și psiho-sociale. Modificările rapide care au loc la nivelul organismului implică, de asemenea, și modificări la nivelul cavității bucale, datorate schimbărilor hormonale, dar și comportamentale cu care adolescenții se confruntă. Iată despre ce teme vom discuta în acest articol:

Particularități clinice stomatologice ale adolescenților

Problemele dentare apar mai frecvent în rândul adolescenților prin comparație cu alte grupe de vârstă, incidența cariei dentare fiind mai mare. În această etapă a dezvoltării, crește nevoia energetică, crește frecvența meselor și, implicit, crește consumul de glucide. Acești factori sunt o amenințare directă asupra dinților recent erupți. La acești factori se mai adaugă și retentivitățile naturale ale dinților, care nu fac altceva decât să prelungească contactul carbohidraților cu dinții și, astfel, bacteriile cauzatoare de carii să-și poată vedea liniștite de treabă. 

Caria dentară nu este singura afecțiune cu care se confruntă un adolescent; el este, totodată, subiectul tuturor categoriilor de afectări parodontale. Manifestările gingivale sunt des întâlnite, mai ales sub formă de inflamații gingivale. Ele sunt obișnuite la această vârstă din cauza obiceiurilor alimentare, a obiceiurilor legate de igiena orală, dar și de fluctuațiile hormonale. Un alt factor care este favorizant gingivitei juvenile este forma naturală a dinților, o formă globuloasă, care face ca acumulările de placă dentară să crească, iar răspunsul manifestat prin creșterea circulației sangvine în vederea apărării locale să fie sub formă de inflamație. Retentivitățile artificiale contribuie și ele la producerea și întreținerea inflamațiilor gingivale, iar cel mai des întâlnite „obstacole” sunt aparatele ortodontice, fie ele de orice tip. Aceste inflamații gingivale nu sunt numai semne ale unor îmbolnăviri parodontale, ci pot reprezenta semne și pentru alte afecțiuni sistemice, de aceea este necesar un examen parodontal amănunțit.

Manifestările gingivale în rândul adolescenților nu se opresc în stadiul de gingivită, ele pot marca debutul parodontopatiilor marginale. La vârsta adolescenței, pot exista pierderi ale inserției epiteliale, adică ușoare desprinderi ale gingiilor de pe dinți, într-un procent ce variază între 5 – 47%. Acest lucru indică un stadiu incipient de boală parodontală, care, dacă nu este tratată, are un prognostic nu tocmai fericit. 

Factorii de risc care pot contribui la declanșarea afectării parodonțiului, adică a țesutului de susținere a dinților, sunt:

  • Prezența tartrului supra și sub-gingival.
  • Carii dentare netratate.
  • Aparate ortodontice.
  • Igienizarea orală necorespunzătoare.
  • Fumatul.
  • Imunitatea slăbită.

Îngrijirea preventivă adresată adolescenților

Această etapă delicată a vieții ridică probleme de dezechilibre emoționale și, deși dezvoltarea fizică este asemănătoare cu a adultului, modul de abordare a cunoștințelor de prevenție stomatologică trebuie adaptată acestei situații. Tinerii între 10 și 19 ani au un interes și o receptivitate crescute în ceea ce privește sănătatea, însă educarea lor necesită o atitudine diferită față de cea a adulților. 

Folosind un limbaj familiar vârstei lor, putem identifica problemele, dar mai ales dorințele adolescentului, de care trebuie să ținem seama. În primul rând, adolescentul nu trebuie certat și mustrat. Fără a-l ofensa, chiar și atunci când rutina și tehnica de periaj sunt incorecte, cu răbdare și cu tact, acesta trebuie sfătuit și motivat să-și efectueze igiena dentară fără a părea plictisitoare și lipsită de sens. Chiar dacă adolescentul pare a fi indiferent, el de fapt are nevoie de timp și suport pentru a înțelege informația și pentru a-și putea cimenta în rutină schimbările comportamentale. 

Vizitele adolescenților la stomatolog ar trebui să fie ca o vizită la un prieten care-l acceptă și-l validează așa cum este, dar mai ales care-l ajută să obțină un instrument care-i dă încredere că se poate face auzit în lume: un zâmbet frumos și sănătos

Recomandarea noastră pentru afecțiunile gingivale ale adolescenților este serul pentru gingii hylodent. Acest ser ajută la împiedicarea dezvoltării plăcii bacteriene și, prin conținutul crescut de acid hialuronic, face ca țesutul gingival să se regenereze și să adere strâns de suprafața dinților, lucru de dorit. Atrăgător, ușor de aplicat și folosit în orice afecțiune gingivală, serul pentru gingii hylodent prin acțiunea antibacteriană și anti-inflamatorie asigură îngrijirea intensă și specifică a gingiilor inflamate și iritate.

Așadar, cum orice lucru bun din lumea asta necesită timp, să avem înțelegere și răbdare față de adolescenți și în ceea ce privește igiena orală, fiind un obicei pe care ne dorim să-l păstreze toată viața.

Raisa Funaru – Studentă anul III la Facultatea de Stomatologie a Universității de Medicină şi Farmacie Carol Davila, Bucureşti & Colaborator MdS