Durată citire: 4 minute

Punctul central al terapiei parodontale este curățarea și netezirea suprafețelor radiculare, adică  igienizarea rădăcinii pentru a preveni sau trata boala parodontală. Planarea completă a suprafețelor radiculare presupune folosirea cu precizie a instrumentelor manuale care să îndepărteze delicat și eficient, fără să afecteze dintele. Astfel, se oprește din evoluție boala sau chiar se încearcă a o vindeca.

Pentru că ne-am dorit să avem parte de experiența unui clinician care a folosit chiuretele diamantate Intensiv în practica sa, l-am invitat să ne răspundă la câteva întrebări pe dl. Doctor Alexandru Mihăilescu, Parodontolog cu peste 7 ani experiență în domeniu și fondator al  www.gingia.ro, platformă online de educație stomatologică.

Domnule Doctor, în ce stadiu al bolii se intervine cu chiureta pentru planare radiculară – în cazul nostru, chiureta diamantată Intensiv PerioDia?

Am descoperit recent chiuretele diamantate Intensiv și mă ajută foarte mult în toate etapele tratamentului: atât în timpul tratamentului parodontal nechirurgical, cât și în cadrul tratamentului parodontal chirurgical. 

Când este indicată utilizarea acestui instrument?

În spațiile adecvate pot fi folosite atât în timpul tratamentului nechirurgical parodontal, însă cel mai mult prefer să le am la îndemână când avem vizibilitate directă în cadrul terapiei parodontale chirurgicale. Practic, orice tratament parodontal îl închei cu aceste chiurete pentru a mă asigura că am o suprafață perfect pregătită pentru atașarea sau reatașarea fibrelor parodontale.

Cum se deosebește chiureta diamantată Intensiv PerioDia de chiuretele standard? 

Deosebirea dintre chiuretele standard și cele diamantate este că cele diamantate sunt foarte eficiente pentru a obține o suprafață radiculară foarte netedă, fără a leza dintele. O altă caracteristică este că, în condițiile morfologice nefavorabile de tipul: caneluri radiculare, concavități de rădăcini, furcații, curățarea și netezirea acestor suprafețe este greu de atins prin utilizarea instrumentelor standard. În schimb, chiureta diamantată Intensiv PerioDia permite acest lucru.

Pentru că este diamantat, acest instrument de mână asigură o sensibilitate tactilă crescută și, astfel, planarea suprafețelor radiculare se face complet și non-invaziv. 

În ce fel face diferența acest instrument în cadrul tratamentului? 

Uneori “simți” sau vezi pe suprafața radiculară tartru sau neregularități vechi sau noi ale rădăcinii pe care le poți plana sau poți finisa planarea lor cu aceste chiurete diamantate. 

Ar trebui combinată cu un alt instrument pentru un tratament complet și cu șanse maxime de reușită?

Cred că o combinație perfectă este să alternezi aceste chiurete diamantate cu piesa de mână Intensiv Swingle Professional. Astfel, orice margine debordantă, orice neregularitate va fi eliminată, iar gingia “îți va mulțumi” pentru că va avea un substrat ideal pentru a se vindeca.

Pentru ca terapia parodontală să fie executată în mod corect și complet, acest lucru asigurând succesul tratamentului, trebuie să existe o complementaritate între detartrajul cu ultrasunete, chiuretele Gracey, iar eu personal folosesc și piesa de mână Intensiv Swingle Professional.

Aveți sugestii de folosire a chiuretei pentru medicii care și-ar dori să o încerce?

Chiureta diamantată Intensiv PerioDia se folosește în același mod în care se utilizează și o chiuretă standard, dar recomand să fie folosită la finalul tratamentului, pentru a obține o suprafață corespunzătoare. În concluzie: este foarte simplu de folosit… Just do it! ☺

Și, pentru că, nu-i așa, o poză face cât o mie de cuvinte, mai jos avem un caz la a cărui rezolvare dl. Doctor a utilizat și chiuretele diamantate despre care am discutat:

Dl. Doctor, vă mulțumim mult pentru că v-ați luat timp să ne răspundeți la aceste întrebări!  Pe dl. Doctor Mihăilescu îl puteți citi pe pagina de Facebook, precum și pe platforma online de educație stomatologică www.gingia.ro

Raisa Funaru Studentă anul IV la Facultatea de Stomatologie a Universității de Medicină şi Farmacie Carol Davila, Bucureşti & Colaborator MdS