Oare cât de important este să le formăm copiilor obiceiuri sănătoase în ceea ce privește îngrijirea dinților? Noi credem că este poate cel mai valoros cadou pe care am putea să îl oferim celor mici! O adevărată investiție în sănătatea lor. Este practic primul și cel mai important pas spre sănătatea lor orală și trebuie făcut încă de la apariția primului dinte, ideal chiar înainte! 

Îngrijirea timpurie a danturii poate să-ți economisească bani pe termen lung și îi poate scuti pe cei mici de temutele dureri dentare.

Iată ce vei afla în acest articol:

Creșterea dinților la copii

Primii dinți sau dinții de lapte ai copiilor, cei a căror creștere dau cele mai mari bătăi de cap proaspeților părinți, cresc aproximativ între 4 și 36 de luni și sunt în număr de 20. Da, copiii au cu 12 dinți mai puțin decât adulții: lor le lipsesc atât premolarii (8 în total), cât și molarii de minte (4 la număr).

Copilașii sunt diferiți între ei și au ritmuri de creștere diferite, iar dinții nu fac excepție, așa că nu trebuie să te îngrijoreze eventualele abateri de la această estimare. Totuși, Academia Americană de Pediatrie recomandă o vizită la stomatolog cu acei copii cărora nu le-a apărut niciun dinte până la vârsta de 18 luni, în cadrul căreia să se discute acest aspect.

Dacă bebelușul tău este în perioada erupției dentare, Elena de la Sebababy.ro a făcut în acest articol o recenzie a jucăriilor din lemn și cauciuc testate de simpatica ei Anastasia. Este bine cunoscut faptul că jucăriile de dentiție alină durerile celor mici din perioada de erupție dentară.

Primii dinți permanenți, cei de adult, care apar sunt molarii 1 (sau molarii „de 6 ani”) și apar de regulă în jurul vârstei de 6 ani (de aici și numele lor), înainte de căderea primilor dinți de lapte. Dinții de lapte care cad sunt înlocuiți de dinți permanenți. Ei cad de regulă în ordinea în care au apărut: întâi incisivii centrali inferiori, urmați de cei superiori la scurt timp după. Toți dinții permanenți ar trebui să fie pe poziții până în jurul vârstei de 14 ani, cu excepția celor 4 molari 3 (molarii „de minte”). Aceștia din urmă pot apărea oricând între 18 și 25 de ani.

Importanța dentiției temporare

Siguri ai auzit cel puțin o dată afirmația „Dar de ce trebuie să avem atât de multă grijă de dinții de lapte? Ei oricum cad, nu?!”. Poate ai auzit asta chiar de la copilașul tău în timp ce te chinuiai să îl convingi de importanța igienei dentare ☺. 

Suntem de acord că dinții de lapte sunt dinți temporari, însă importanța lor nu trebuie minimizată, deoarece cariile neglijate ale dinților de lapte pot influența negativ dezvoltarea dinților definitivi. Pot rezulta astfel anomalii de formă, de volum sau de structură. De asemenea, pierderea precoce a dinților de lapte va duce, din cauza lipsei de spațiu, la anomalii ale erupției dinților definitivi (malpoziții sau înghesuiri dentare). Mergând mai departe, cariile complicate ale dinților temporari pot avea efecte neplăcute în dezvoltarea generală a copilului: fiindu-i afectată funcția masticatorie, acesta nu se va mai putea alimenta corespunzător. Și, nu mai puțin important, cariile dinților de lapte dau dureri și creează disconfort celor mici, așa cum se întâmplă și în cazul adulților, lucru pe care știm sigur că nu ți-l dorești pentru piticul sau pitica ta.

Ca părinte, trebuie să mai știi că dinții de lapte se pot caria la fel de ușor ca și cei definitivi, însă evoluția cariei la copil este mai rapidă decât la adult, ceea ce înseamnă că trebuie să fii extrem de prompt în tratarea acestor afecțiuni. 
Vrei să aprofundezi subiectul dinților temporari și a importanței lor? Dr. Alexandru Mihăilescu îți oferă în acest articol și mai multe motive pentru care ar trebui să ai grijă de dinții de lapte, chiar dacă sunt mici ☺.

Igiena orală la bebeluși și copii mici

Chiar dacă bebelușul are doar 2-3 dințișori și indiferent dacă este alăptat sau hrănit cu biberonul, este foarte important ca primii dinți să fie îngrijiți. Ei se pot curăța prin ștergerea cu o compresă udă sau prin periaj cu periuțe din silicon, speciale pentru bebeluși, care se aplică pe degetul mamei sau al tatălui. Pentru a-l obișnui pe cel mic cu acest procedeu, această curățare se poate face chiar înainte de apariția primului dinte. Dacă alegi să folosești și pasta de dinți după ce apar dinții, aceasta trebuie să fie adaptată vârstei copilului. 

Odată ce au apărut toți dinții, se va folosi o periuță de dinți specială pentru copii, cu capul mic și perii moi în mișcări mici și circulare, concentrându-ne pe câte o secțiune odată. Nu trebuie evitate zonele din spatele dinților, precum și gingiile. Pe măsură ce copilul crește, va fi încurajat și învățat să se spele singur pe dinți, dar este important ca el să fie supravegheat până la cel puțin 7 ani.

Îți recomandăm să încerci să instaurezi pas cu pas o rutină a periajului dentar: înainte ca cel mic să meargă la culcare și cel puțin încă o dată pe zi.

Prima vizită la stomatolog

Este recomandat ca cei mici să meargă la medicul stomatolog cu părinții lor cât mai devreme posibil – ideal după apariția primului dinte sau până la împlinirea vârstei de 1 an. 

În cadrul vizitelor, cel mic va avea ocazia să se obișnuiască cu zgomotele, mirosul și împrejurimile, pregătindu-se astfel terenul pentru viitoarele vizite. Cu cât vizitele încep mai devreme și sunt cu scop profilactic și nu asociate cu vreo durere sau vreun disconfort, cu atât copilul va fi mai relaxat vis-a-vis de ele. Totodată, în cadrul lor, tu ca părinte vei avea ocazia de a discuta cu medicul stomatolog despre îngrijirea corespunzătoare a dinților copilului și a cavității lui bucale.

Poate te va convinge de importanța vizitelor la stomatolog un raport al Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC = Centers for Disease Control) din S.U.A., care arată următoarele: costurile cu îngrijirea dentală sunt cu aproape 40% mai mici pe o perioadă de 5 ani pentru copiii care merg la stomatolog până la vârsta de 5 ani. Deci, cu cât mai devreme, cu atât mai bine și mai puțin costisitor!Dacă ești părinte (și altfel slabe șanse să fi ajuns cu lectura până aici ☺), sigur știi cât de important este să îi pregătim pe cei mici înainte de a face un lucru nou, fie că vorbim de mersul într-un loc nou, de întâlnirea cu o persoană necunoscută, chiar și de o mâncare pe care nu a mai gustat-o. Și, surpriză: mersul la stomatolog nu face excepție de la această regulă nescrisă a parenting-ului! Tot Elena de la Sebababy.ro a povestit aici despre colecția de cărți “Prietena mea Conni”, colecție care îi ajută pe părinții ce încearcă să îi familiarizeze pe cei mici cu diverse activități cotidiene, printre care și vizita la dentist.

Obiceiuri dentare sănătoase

 • Bineînțeles, periajul dentar efectuat de două ori pe zi este primul în lista obiceiurilor sănătoase.
 • Începe să folosești ața dentară de îndată ce observi că doi dintre dinți se ating. Există ață dentară specială pentru copii, cu mânere colorate și în diverse forme atractive (animale, mașini, etc.) care este extrem de ușor de folosit de către adulți. 
 • Medicul stomatolog îți poate recomanda de la ce vârstă să folosești apa de gură. Ce îți putem noi recomanda este să aștepți cel puțin până când cel mic va ști să scuipe apa de gură, dar și să alegi un produs cu ingrediente naturale.
 • Pentru a nu face “carii de biberon”, bebelușii sau copiii nu trebuie să meargă la somn cu sticluțe cu suc, lapte sau lapte praf, deoarece lichidele acestea, dulci fiind, le rămân pe dinți, hrănind bacteriile care pot provoca carii dentare. Dacă copilul dorește să bea ceva înainte de culcare sau în timpul nopții, asigură-te că îi dai doar apă.
 • Evită pe cât posibil dulciurile și băuturile dulci, inclusiv sucurile de fructe. Pe lângă faptul că nu sunt bune pentru sănătatea micuțului în general, mai sunt și principalele cauzatoare de carii. Și reține că principala cauză a cariilor nu este reprezentată de cantitatea de zahăr sau acid din dietă, ci de cât de des mănâncă sau bea alimente sau băuturi dulci. Așa că, dacă alegi să îi dai dulciuri, fă-o după masă și apoi încurajează-l să se spele pe dinți. Pentru gustările dintre mese alege brânzeturile, legumele sau fructele. 
 • Din păcate, în zilele noastre multe dintre alimente conțin zahăr ascuns: de regulă, orice denumire se termină cu “oză” – fructoză, glucoză, lactoză, maltoză, etc. – este tot un fel de zahăr. De aceea, o alimentație cu cât mai puține alimente procesate și cu puțini carbohidrați ar fi cea mai indicată atât pentru copii, cât și pentru tine.

Sfaturi pentru a face momentul spălatului pe dinți mai ușor

Știm din experiență că nu este mereu ușor să te ții de rutina spălatului pe dinți la copii: sunt de multe ori obosiți, dornici de joacă sau doar vor să testeze limitele și adeseori vor încerca să “scape” de această rutină. Așa că ai nevoie de multă răbdare, voință și determinare pentru a ieși învingător din acest joc ☺. Iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta:

 • Nu face din rutina igienei dentare ceva negociabil. Rămâi ferm pe poziții oricât ar încerca cel mic să te înduplece să renunți la rutină măcar o dată.
 • Dă-i exemplul tău personal și spălați-vă împreună. Faceți din rutina igienei dentare un obicei de familie.
 • Ai răbdare cu el când încearcă să se spele singur. La început va fi neîndemânatic, dar cu timpul se va perfecționa.
 • Nu aștepta până târziu în zi, ca să nu fie prea obosit. Important este să nu mai mănânce nimic după ce s-a spălat pe dinți.
 • Lasă-l pe el/ ea să aleagă pasta de dinți. Copii mai mari de 5 ani își pot alege singuri pasta de dinți din mai multe opțiuni aprobate de tine.
 • Încearcă să faci din acest moment unul distractiv. Orice ajută e binevenit: joculețe, cântecele, întrecere, folosirea periuțelor cu personajele favorite, paste de dinți colorate și cu gust plăcut, ață dentară cu mânere în forme haioase, creme mineralizante atrăgătoare și multe altele.
 • Citește cu copilul tău cărți pe tema aceasta și fă jocuri de rol punându-l să își spele pe dinți plușurile preferate.

Îngrijirea corespunzătoare a dinților trebuie abordată timpuriu, începând de acasă și continuând cu vizita la stomatolog. Vizitele la medic trebuie începute cât mai devreme și nu trebuie legate de o durere sau disconfort, astfel încât vor fi percepute cu timpul ca ceva natural, iar cei mici vor crea legături speciale cu medicii lor. Toate acestea te vor ajuta în prevenția corectă și completă a dinților micuților. 

Pentru că nu-i așa: copii sănătoși, părinți fericiți!

Surse de informare: 

https://www.dentalhealth.org/

https://www.webmd.com/