Durată citire: 5 minute

Lumea medicală continuă să avanseze într-un ritm accelerat, ținând pasul cu tehnologia. Cercetarea și dezvoltarea în industria medicală fac ca tratamentele să fie din ce în ce mai puțin invazive și mai eficiente, ținând cont de natura corpului nostru. Produsele și procedurile din sfera stomatologiei nu fac excepție și, de aceea, cele mai recente studii, riguros documentate și testate, ne aduc produse inovative care facilitează planurile de tratament și îmbunătățesc semnificativ calitatea vieții pacienților. Unul dintre acestea este acidul hialuronic.

Citește acest articol în continuare și, la finalul lui, vei ști mai multe despre:

Ce este și unde se găsește acidul hialuronic?

Acidul hialuronic este o moleculă larg răspândită în mod natural în corpul uman, având multe roluri structurale și fiziologice în cadrul țesuturilor care-l alcătuiesc. Este un element cheie în țesuturile parodontale moi, gingii, ligamentul parodontal, dar și în țesuturi dure, cum ar fi osul alveolar și cementul, ceea ce face ca utilizarea lui în produse și proceduri stomatologice să aibă un succes clinic garantat, fiind perfect tolerat de organism.

Efectele benefice ale acidului hialuronic

Integritatea structurală: acidul hialuronic este una dintre cele mai higroscopice molecule cunoscute în natură, adică care are proprietatea de a lega cantități enorme de apă – până la șase litri per gram. Gingiile, după ce absorb cu ușurință acidul hialuronic, își păstrează rigiditatea conformațională, menținându-și astfel un aspect tânăr, puternic și sănătos. Tot această proprietate asigură buna funcționare a țesutului prin lubrifierea acestuia.

Cicatrizarea și regenerarea tisulară: acidul hialuronic asigură o regenerare mai rapidă a țesutului implicat în afecțiuni acute, cronice, dar și în manopere chirurgicale, reducându-se astfel riscul de complicații post operatorii, atât prin filmul protector pe care-l formează pe plaga chirurgicală, cât și pentur că favorizează nutriția zonelor implicate.

Rol în răspunsul inflamator: în momentul detectării unor celule de tip inflamator, moleculele de acid hialuronic acționează prin semnalizarea deteriorării țesuturilor și mobilizarea celulelor imune. Răspunsul imun este atent reglat prevenind exacerbarea excesivă a inflamației. 

Rol antibacterian: corpul uman folosește moleculele de acid hialuronic pentru a lupta atunci când este atacat de bacterii, datorită structurii lor vâsco-elastice care împiedică penetrarea microorganismelor.

Prezentarea unui caz clinic înainte și după tratamentul cu acid hialuronic

A close up of food

Description automatically generated

Și pentru că faptele vorbesc mai tare decât cuvintele, puteți consulta aici studiul “Use of hyaluronic acid as an alternative for reconstruction of interdental papilla (Folosirea acidului hialuronic ca alternativă pentru reconstrucția papilei interdentare)” realizat de către Daniela Corte Sánchez, Beatriz Raquel Yáñez Ocampo și César Augusto Esquivel Chirino și publicat în Revista Odontológica Mexicana, Volumul 21, Ediția 3, iulie – septembrie 2017, paginile 205-213. Concluziile studiului pot fi sumarizate astfel:

Rolul acidului hialuronic în produsele de îngrijire orală hylodent

Pe baza rolurilor multifuncționale pe care le are acidul hialuronic în vindecarea rănilor în general și în vindecarea gingivală și osoasă în mod specific, producătorii mărcii hylodent au ales să îl utilizeze ca biomaterial în componenta tuturor produselor lor.

În cazul sângerărilor gingivale și a inflamației, produsele hylodent au un efect antibacterian și anti-inflamator. Drept urmare, poate avea impact pozitiv în cazul gingivitelor.

Regenerarea gingiilor: aceste produse susțin capacitatea regenerativă a celulelor. Acest lucru va ajuta la menținerea gingiilor sănătoase.

Previne degradarea gingiilor care vine odată cu vârsta: atunci când îmbătrânește, corpului i se degradează țesutul conjuctiv și acidul hialuronic. Iar gingiile sunt și ele afectate de acest proces. Produsele hylodent oferă gingiei tale în fiecare zi acid hialuronic în timp ce îți îngrijești dinții.

În cazul rănilor, spre exemplu de pe urma intervențiilor chirurgicale, produsele hylodent și în special serul pentru gingii ajută la vindecarea rănii și la prevenirea inflamării. Acesta este o soluție chiar și pentru cei care se mușcă.

Dacă implanturile dentare cauzează probleme, tot serul pentru gingii hylodent este cel care poate alina țesutul iritat și poate reduce inflamația.

Zonele iritate din gură, cauzate, spre exemplu, de proteze dentare nepotrivite, vor beneficia de efectul de alinare și vindecare al serului.

În cazul pungilor gingivale, apa de gură hylodent este ideală pentru că ajunge în zonele în care periuța de dinți nu poate ajunge.


Acidul hialuronic este unul dintre componentele produselor folosite pe scară largă în multe ramuri ale medicinei și , până în prezent, nu au fost raportate contraindicații, nici interacțiuni cu medicamente. Datorită acțiunii sale pozitive asupra cicatrizării și regenerării țesuturilor, administrarea topică de acid hialuronic a fost recent recunoscut ca un tratament adjuvant pentru bolile inflamatorii cronice, dar și acute, pe lângă utilizarea sa pentru îmbunătățirea vindecării după procedurile dentare.

Raisa Funaru – Studentă anul III la Facultatea de Stomatologie a Universității de Medicină şi Farmacie Carol Davila, Bucureşti & Colaborator MdS