Durată citire: 4 minute
Ce este halena

Ți s-a întâmplat să te alături prietenilor tăi și ai observat că aproape imediat după ce apari unul dintre ei întreabă “cine vrea o gumă”?

Ești încântat că ai dinții albi (deși mai sari peste periajul lor seara când ești obosit) și ești convins că nu ai respirația urât mirositoare. Poate ca ar trebui sa faci totuși un control stomatologic. De ce? Pentru că dinții albi nu sunt întotdeauna echivalentul sănătății orale.

Cea mai des întâlnită problemă în rândul populației pământului este respirația urât mirositoare, cunoscută și ca halitoză sau halena. Conform studiilor efectuate 1 din 4 oameni suferă de halenă și mulți nici nu-și dau seama că au o astfel de problemă.

Citește mai mult
Durată citire: 4 minute
ce-i-citesti-copilului-tau-ca-sa-l-imprietenesti-cu-spalatul-pe-dinti

Este adevărat că dinții de lapte vor fi înlocuiți, dar mai este adevărat și că neglijarea igienei lor va duce la apariația cariilor, chiar și la căderea lor. Toate acestea vor afecta dezvoltarea sau poziția dinților definitivi, pe lângă durerile pe care cel mic le va avea din cauza cariilor. Așa că periază în continuare micuții dințișori, până va deveni un obicei pe care copilul tău îl va respecta întreaga sa viață!

Dar cum procedezi când cel mic nu vrea să se spele pe dinți?

Citește mai mult
Durată citire: 4 minute
montarea-digii-dentare

Restaurările adezive asigură priza materialului cu dintele cu ajutorul unei substanțe adezive. Pentru o adeziune de durată, așa cum numeroase studii o spun, este importantă menținerea câmpului de lucru necontaminat, iar aici îți vine în ajutor folia de digă.

Folia de diga este o bucată subțire de latex sau alt material, ce poate fi perforată pentru a permite izolarea unui dinte sau a mai multor dinți de restul cavității orale. Pentru a fi menținută într-o poziție fixă sunt folosite clemele de digă.

Folosirea foliei de digă oferă siguranță atât pacientului, cât și medicului dentist. Pacientul este protejat de riscul de a înghiți accidental instrumente, materiale etc, iar medicul stomatolog este protejat împotriva microbilor.

Izolarea cu folia de digă reprezintă metoda ideală pentru a obține și pentru a menține o suprafață curată în restaurările adezive.

1. Alegerea foliei de digă

Înainte să montezi folia de digă ia în calcul tratamentul pe care îl vei face, dar și culoarea, cât și grosimea acesteia.

Culoarea foliei de digă

Culoare foliei de digă influențează vizibilitatea asupra câmpului de tratament. Există o mulțime de culori, dar noi la magazinuldestoma.ro recomandăm foliile de la nic tone de culoare albastră pentru o vizibilitate sporită a câmpului protetic sau pe cele de culoare neagră pentru un fundal fotografic elegant.

Grosimea foliei de digă

Folia de digă poate fi subțire, medie sau groasă. Medicii dentiști o preferă pe cea medie datorită rezistenței la rupere și datorită ușurinței cu care poate fi montată.

2. Pregătirea foliei de digă în funcție de câmpul de lucru

Fie că vei izola un singur dinte sau mai mulți pentru o mai bună vizibilitate, vei parcurge acești pași:

 • așezi folia peste șablonul de perforare și marchezi locurile/ locul în funcție de regiunea ce va fi izolată cu ajutorul șablonului de perforare;
 • folosind perforatorul vei face un orificiu în locul marcat/ locurile marcate ținând cont de mărimea dintelui/ dinților izolați. 

Vezi filmulețul realizat de Dr. Vlad Niță pentru a te asigura că perforatorul tău nu este uzat.

În magazinul nostru vei găsi și perforatorul de digă marca Carl Martin (folosit în acest film), precum și perforator de digă marca Proclinic.

3. Alegerea clemelor pentru digă

Există câte o clemă de digă pentru fiecare dinte. Și la acest pas va trebui să ții cont de mărimea și forma dintelui pentru a securiza folia de digă. Ca să rămâi organizat, alege doar câteva cleme pe care le poți folosi în aproape orice situație, pe principiul “less is more”. În kit-ul nostru de izolare cu digă conceput la recomandările specialiștilor în restaurări adezive vezi găsi cele 4 cleme de mai jos:

Vor fi și situații, ca dinții foarte uzați, în care vei avea nevoie de ligaturi cu ața dentară pentru a fixa folia.

4. Montarea digii dentare

Poți folosi un lubrifiant pentru ca folia de digă să ajungă rapid în spațiile interdentare sau te poți ajuta de ața dentară urmând forma dintelui, ori de un instrument precum o sondă de explorare.

Din nou, Dr. Vlad Niță îți dezvăluie cum poți face acest lucru într-un alt YouTube video.

După montarea foliei de digă, poți să-ți continui treaba fără a-ți fi teamă că vei lovi țesuturile moi ale pacientului sau că acesta ar putea înghiți obiecte mici sau chiar materiale.

Încă te mai întrebi dacă merită să folosești diga?

Ca să te convingi, îți vom enumera încă o dată avantajele acestei tehnici:

 • va fi ca o barieră împotriva umidității și a bacteriilor din gură;
 • pacientul tău este în siguranță, nu va inhala sau înghiți obiecte mici sau materiale ori substanțe chimice;
 • tu, ca dentist, te vei putea concentra asupra procedurii;
 • un câmp necontaminat va spori durabilitatea adeziunii, deci implicit a tratamentelor.

Dacă vrei să ai ocazia de a exersa montarea foliei de digă și a primi feedback pe rezultat în timp real, atunci te invităm cu drag să participi și la workshop-ul practic și teoretic, ținut de Dr. Vlad Niță pe 9 aprilie, în București. Detalii și înscrieri pe acest link:

Îți vei perfecționa tehnica de izolare cu digă și vei afla răspunsuri la problemele cu care te confrunți pe această temă.

Durată citire: 4 minute
3-pasi-simpli-pentru-o-ingrijire-orala-perfecta

Poate crezi că igiena orală perfectă nu poate fi atinsă. Ei bine află că poți face asta, și vei găsi mai jos pașii.

În primul rând, nu trebuie să neglijezi curățarea spațiilor interdentare! Periuța de dinți este prea mare pentru a ajunge și între dinți, iar aici îți vine în ajutor ața dentară.

Include acești 3 pași în rutina ta de îngrijire orală pentru a fi completă și perfectă. Urmează-i în ordinea de mai jos:

Citește mai mult
Durată citire: 2 minute

Ce reprezintă fotopolimerizarea?

În medicina stomatologică, fotopolimerizarea este folosită în umplerea cavităților dentare cu ajutorul materialelor fotopolimerizabile.

Amalgamul, metale ca aurul sau argintul, materialele compozite sunt principalele folosite în obturațiile dentare.

Medicii stomatologi preferă în momentul de față materialul compozit datorită faptului că pot obține un aspect estetic plăcut.

Amalgamul a devenit rar sau aproape deloc folosit din cauză că are în componența sa mercur, un ingredient dăunător pentru organism.

Rășinile compozite sunt polimerizate foto cu ajutorul unei lămpi.

Citește mai mult
Durată citire: 2 minute
restaurari-de-succes-cu-intensiv-metal-diamond-strips

Etapele unei restaurări adezive

O procedură de restaurare adezivă constă în următoarele etape: 

 • îndepărtarea țesutului dentar infectat, 
 • curățarea dintelui, 
 • urmată de poziționarea materialului adeziv. 

După întărirea materialului adeziv, se trece la conturarea și finisarea acestuia. Aici intervin benzile metalice diamantate de la Intensiv.

Înainte de a trece mai departe, ne vom opri asupra punctelor esențiale într-o astfel de procedură.

Citește mai mult
Durată citire: 2 minute

De ceva vreme, omenirea se confruntă cu o nouă provocare, COVID-19, iar pentru a te proteja poți respecta pașii de mai jos:

Citește mai mult
Durată citire: 3 minute
SilTrax-amprentarea-si-factorii-sai-decisivi

Ce este firul de retracție și care este rolul său?

Firul de retracție este un șnur folosit în principal pentru a împinge țesutul gingival departe de marginile de preparație ale dintelui, cu scopul de a crea o amprentă precisă.

Acesta poate fi atât impregnat cât și neimpregnat.

Studiile de specialitate arată că șnurul impregnat în epinefrina nu are beneficii în retracția gingivală, iar utilizarea acestuia crește ritmul cardiac și tensiunea pacientului.

Cel neimpregnat poate fi înmuiat în soluții, spre exemplu într-un agent hemostatic.

Firul de retracție este plasat în sulcus, astfel în timpul șlefuirii gingia nu va fi rănită pentru că firul o ține la distanță de instrumente, iar datorită acestuia câmpul de lucru va rămâne uscat.

Citește mai mult
Durată citire: 2 minute
Finisare și lustruire în restaurările adezive

Procesul de finisare și lustruire al restaurărilor dentare adezive nu are doar rolul de a îmbunătăți aspectul vizual. 

Deși este un ultim pas al restaurăriilor dentare, este și unul foarte important, pentru că prin acest proces:

 • este îndepărtat materialul în exces
 • marginile sunt șlefuite
 • se asigură ocluzia corectă
Citește mai mult
Durată citire: 3 minute
intensiv swingle piesa contra unghi

Ce este IPR?

IPR sau InterProximalReduction este îndepărtarea a unei cantități de aproximativ 0,2 mm până la 0,5 mm din smalțul interdentar. Procedura mai este numită și stripping dentar.

Avantaje ale IPR

Printre avantajele protocolului IPR se numără micșorarea duratei unui tratament și creșterea spațiului între dinții afectați de aglomerare moderată, evitându-se astfel extracția lor.

Pentru prima oară IPR a fost recomandat de către Ballard în 1944 pentru dinții anteriori.

Citește mai mult